Cuma, Eylül 01, 2006

2006 GOOGLE RAPORU


Bu yıl üçüncü kez Cumhuriyet, Atatürk, Türkiye, İstanbul ve Ankara kelimelerini Google’da aradım ve sonuçları geçen yılki listelerle karşılaştırdım. Bu yıl önemli değişiklikler var.


Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Google’da belli kelimeleri arayıp, ilk sayfaya gelen arama sonuçlarını inceleme çalışmamızda yine aynı kelimeleri kullanarak, önceki yıla göre değerlendirme yapacağız. Bu çalışmada kullandığımız kelimeler şöyle : Cumhuriyet, Atatürk, Türkiye, İstanbul ve Ankara.

CUMHURİYET

Geçen yılki aramada çıkan liste şöyleydi: 1-Cumhuriyet Gazetesi, 2-Cumhuriyet Üniversitesi 3-CHP 4-TCMB 5-Turkish News 6-İkinci Cumhuriyet 7-KKTC Cumhuriyet Meclisi 8-Yöre Net 9-Memocal 10-Hacettepe Üniversitesi Cumhuriyet Dönemi Osmanlı.

Bu yılki liste ise biraz değişik: 1 ve 2 Cumhuriyet Gazetesi (yurtiçi ve yurtdışı siteleri) 3-Cumhuriyet Üniversitesi 4-Net Gazete sitesinin Cumhuriyet Gazetesi linki 5-TCMB 6-Wikipedia sanal ansiklopedinin Cumhuriyet Gazetesi maddesi 7-CHP 8-KKTC Cumhuriyet Meclisi 9-Cumhuriyet Üniversitesi’nin ultrAslan taraftar yazışma listesi 10-AB’nin Cumhuriyet Üniversitesi ile ilgili bir dökümanı. Geçen sene 1 milyon 80 bin olan sayfa sayısı ise bu yıl 4 milyon 850 bin olarak raporlanmakta.

ATATÜRK

Geçen seneki liste şöyleydi : 1- www.Ataturk.net sitesi 2-www.Ataturk.com sitesi 3-Ataturk Üniversitesi 4-Kara Harp Okulu Atatürk sayfası 5-Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı 6-Atatürk Havalimanı – İstanbul 7-Ada Net Atatürk sayfası 8-Ataturk.Turkiye.org sayfası 9-Atatürk Havalimanı’nın İngilizce Sitesi 10-Milli Kütüphane Atatürk Sayfası

Bu yılki liste : 1-www.Ataturk.com sitesi 2 ve 3-Wikipedia sanal ansiklopedisinin Ataturk maddesi 4-turkishnews.com sitesinin Ataturk sayfası 5-İstanbul Ataturk Havaalanının İngilizce sitesi 6-lexicorient.com sitesinin Ataturk sayfası 7-Atatürk Araştırma Merkezi 8-Atatürk Üniversitesi 9-Ataturkun Kızları sitesi (www.dofa.org) 10-Amazon.com sitesinde Andrew Mango’nun Atatürk ile ilgili kitabının sayfası.

Görüldüğü üzere, Atatürk ile ilgili sayfalarda önemli değişiklikler olmuş. Öte yandan geçen sene 899 bin adetlik istatistik bu sene 10 milyon 300 bine çıkmış durumda.

TÜRKİYE

Geçen yılki ilk on listesi şöyleydi : 1-Türkiye Gazetesi 2-TBMM 3-Türkiye yol haritası (www.turkish-media.com) 4-TC Cumhurbaşkanlığı 5-TC Merkez Bankası 6-Türk Telekom Rehberi 7-Microsoft Türkiye 8-Türkiye Futbol Federasyonu 9-Türkiye Haritası 10-TÜBİTAK

Bu yılki liste ise :1-TC Washington Büyükelçiliği 2-Turkiye-Online sitesi 3-Türkiye Gazetesi 4 ve 5-Dr. S.Sadi Seferoğlu’nun Columbia Üniversitesi’ndeki Türkiye sayfası 6-Turkiye.org sitesi 7-Turkiye.net sitesi 8-Businessturkiye.net sitesi 9-Yahoo’nun Türkiye rehberi 10-balsoy.com sitesinin Turkiye Hakkında Herşey sayfası.

Görüldüğü gibi, Türkiye listesi hemen hemen tamamen değişmiş durumda. Geçen yıl 2 milyon 30 bin olarak raporlanan sayfa adedi ise bu sene 30 milyon 100 bine yükselmiş.

İSTANBUL

Geçen yılki liste şöyleydi : 1- İstabul.com şehir rehberi 2-İstanbul Belediyesi 3-İstanbul Üniversitesi 4-İstanbul Şehir Rehberi (www.istanbulcityguide.com) 5- İTÜ 6- Boğaziçi Üniversitesi 7- Kültür Sanat Vakfı 8-İMKB 9-İstanbul Valiliği 10-Bilgi Üniversitesi.

Bu yıl ise : 1-istanbul.com şehir rehberi 2-İstanbul Şehir Rehberi (istanbulcityguide.com) 3-Wikipedia’nın İstanbul maddesi 4-Lonelyplanet.com sitesinin İstanbul rehberi 5-Yeraltı hava tahmin sitesi wunderground.com’un İstanbul sayfası 6-İstanbul Agop marka davul zilleri 7-Gnome Live sitesinin İstanbul projesi sayfası 8-Metblogs.com sitesinin istanbul blogu 9-turkeytravelplanner.com sitesi.

Görüldüğü üzere, İstanbul listesi de neredeyse tamamen değişmiş durumda. Geçene seneki 11 milyonluk kayıt sayısı bu yıl 90 milyon 300 bine ulaşmış durumda.

ANKARA

2005’te liste şöyleydi : Ankara – Gazi – Hacettepe Üniversiteleri – Büyükşehir Belediyesi – Bilkent Üniversitesi – Valilik – ODTÜ – Gazete Ankara – Çankaya Üniversitesi – Tabipler Odası.

Bu yıl ise : 1-hitit.co.uk sitesinin Ankara sayfası 2-Wikipedia’nın Ankara maddesi 3-allaboutturkey.com sitesinin Ankara sayfası 4 ve 5-wunderground.com hava durumu sitesinin Ankara sayfası 6-timeanddate.com sitesinin Ankara sayfası 7-ABD Ankara Büyükelçilik sitesi 8-ODTÜ 9-Ankara Üniversitesi 10-Ankara Büyükşehir Belediyesi.

Bu liste de neredeyse tamamen değişmiş durumda. Geçen sene 5 milyon 20 bin olan kayıt sayısı ise bu yıl 33 milyon 500 bine ulaşmış durumda.

Görüldüğü üzere bu sene Türkiye’yi anlamaya, öğrenmeye çalışanlar Türkiye ile ilgili kavramlara daha çok ilgili göstermişler. Ön plana çıkan web sitelerinin içeriklerinden bu anlaşılıyor.

Cumhuriyet Bilim Teknoloji - Ooof Off Line Köşesi - 28 07 2006

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizi bİlgiLendirdiginiz icin tesekkur ederiz
Sesli Sohbet Sesli Chat

Unknown dedi ki...

شركة مكافحة حشرات بالجبيل