Pazartesi, Temmuz 18, 2005

2005 GOOGLE RAPORU



Geçen yıl başlatmış olduğum yıllık google raporunun 2005 yılı ölçüm zamanı geldi. Geçen sene beş kelime seçmi (cumhuriyet, Atatürk, Türkiye, İstanbul, Ankara) ve bu kelimelerle internetin en büyük arama motoru olan Google’da arama yaptığınızda ilk sayfada yer alan (yani en popüler olan) web sitelerinin hangileri olduğunu listelemiştik. Bu yıl, Google istatistiklerine göre her kelimeden Google’ın kaç web sayfasında bulduğunu da belirteceğim.

Buradaki verilerin sağlamasını yapmak üzere siz de aynı işi kendi bilgisayarınızdan yapabilirsiniz. Google’a girip, bu kelimeleri tek tek arattığınızda aynı tablo ile karşılaşmanız gerekir.

CUMHURİYET

Geçen sene Cumhuriyet kelimesi ile arama yapıldığına gelen ilk web siteleri şunlardı (sıra ile): Cumhuriyet Gazetesi – Cumhuriyet Üniversitesi – Merkez Bankası – CHP – KKTC Cumhuriyet Meclisi – İkinci Cumhuriyet tartışma platformu – Hacettepe Universitesi’ne bağlı Cumhuriyet Dönemi Osmanlı Arşivi ve İzmir’den Cumhuriyet Eczanesi.

Bu yılki aramada da pek bir değişiklik görünmüyor. 1-Cumhuriyet Gazetesi, 2-Cumhuriyet Üniversitesi 3-CHP 4-TCMB 5-Turkish News 6-İkinci Cumhuriyet 7-KKTC Cumhuriyet Meclisi 8-Yöre Net 9-Memocal 10-Hacettepe Üniversitesi Cumhuriyet Dönemi Osmanlı Araştırmaları.

Geçen seneki listede yeralanların yanısıra ilk ona iki yeni site girmiş: Birisi çeşitli gazetelere arşiv hizmeri veren Yöre Net (http://www.yore.com.tr/) diğeri ise eğitim amaçlı bir web sitesi: http://www.memocal.com/. Öte yandan Google içinde “cumhuriyet” kelimesi bulunan bir milyon seksen bin web sayfası olduğunu raporlamakta.

ATATÜRK

Atatürk kelimesini Google’da geçen sene aradığımızda şu liste göze çarpmıştı: Ataturk.Net – Ataturk.com – Ataturk Universitesi – Internet Ataturk Kütüphanesi – Atatürk Araştırma Merkezi – Atatürk Havalimanı İstanbul – Kara Harp Okulu Atatürk sayfası – cumhuriyet kelimesinde de listeye giren ITU mezunlar sayfası ve Ada Net firmasının Atatürk sayfası.

Bu yılki aramada karşımıza çıkan liste ise şöyledir:

1- http://www.ataturk.net/ sitesi 2-http://www.ataturk.com/ sitesi 3-Ataturk Üniversitesi 4-Kara Harp Okulu Atatürk sayfası 5-Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı 6-Atatürk Havalimanı – İstanbul 7-Ada Net Atatürk sayfası 8-Ataturk.Turkiye.org sayfası 9-Atatürk Havalimanı’nın İngilizce Sitesi 10-Milli Kütüphane Atatürk Sayfası

Görüldüğü gibi bu yıl Kara Harp Okulu’nun Atatürk sayfası oldukça önemli bir sıçrama yapmış ve dördüncülüğe oturmuş durumda. Ayrıca İstanbul Atatürk Havalimanının ingilizce içerikli sitesi de ilk onda yer almakta. Google’a göre Atatürk kelimesinden internette 899 bin adet var.

TÜRKİYE

Türkiye kelimesi arandığında 2004 yılında şu siteler çıkmıştı: Türkiye Gazetesi – Türkiye yol haritası ile ilgili bir site – TBMM – Türk Telekom – Merkezi Bankası – Türkiye online – Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği sitesi – Cumhurbaşkanlığı sitesi – Microsoft Türkiye.

Bu yılki liste ise şöyle sıralanmakta:

1-Türkiye Gazetesi 2-TBMM 3-Türkiye yol haritası (http://www.turkish-media.com/) 4-TC Cumhurbaşkanlığı 5-TC Merkez Bankası 6-Türk Telekom Rehberi 7-Microsoft Türkiye 8-Türkiye Futbol Federasyonu 9-Türkiye Haritası 10-TÜBİTAK

Demek ki Türkiye online ve Washington Büyükelçilik siteleri listede yerlerini Futbol Federasyonu ile TÜBİTAK’a bırakmış. Ayrıca Google’a göre bu yıl internette 2 milyon 30 bin adet Türkiye kelimesi var. Gelelim İstanbul ve Ankara’ya:

İSTANBUL

2004 listesi şöyle : Şehir Rehberi – Büyükşehir Belediyesi – Bir başka şehir rehberi – İstanbul Üniversitesi – İTÜ – Boğaziçi Üniversitesi – İMKB – Bilgi Üniversitesi – İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Bağımsız Basın Merkezi.

Bu yıl ise liste: 1- İstabu.com şehir rehberi 2-İstanbul Belediyesi 3-İstanbul Üniversitesi 4-İstanbul Şehir Rehberi (www.istanbulcityguide.com/) 5- İTÜ 6- Boğaziçi Üniversitesi 7- Kültür Sanat Vakfı 8-İMKB 9-İstanbul Valiliği 10-Bilgi Üniversitesi. Bu yıl Valiliğin sitesi listeye yeni giriş yapmış durumda. Öte yandan internette 11 milyon tane istanbul kelimesi yer alan web sayfası var. Neredeyse şehir nüfusu kadar.

ANKARA

2004Te Ankara listesi : Ankara - ODTÜ – Bilkent – Gazi – Hacettepe Üniversiteleri – ABD Ankara Büyükelçiliği –Ankara Tabipler Odası - Çankaya Universitesi – Milli Kütüphane – Almanya Büyükelçiliği şeklindeydi.

Bu yılki listesi ise şöyle: Ankara – Gazi – Hacettepe Üniversiteleri – Büyükşehir Belediyesi – Bilkent Üniversitesi – Valilik – ODTÜ – Gazete Ankara – Çankaya Üniversitesi – Tabipler Odası.

ODTÜ’nün büyük düşüşünün yanısıra, Milli Kütüphane ve iki büyükelçilik yerlerini belediye, valilik ve Gazete Ankara’ya bırakmış. Öte yandan bu yıl wende 5 milyon 20 bin Ankara kelimesi bulunuyor.


Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknik Eki'nde yayınlanmıştır (16 07 2005)

Hiç yorum yok: